Waarom alle meditaties niet voor iedereen werken …!

Posted: May 9, 2017 By:

Heb je het gevoel dat je niets hebt aan meditaties, zou het best wel eens kunnen dat dit soort meditatie niet geschikt is voor jou.

De “meest geschikte” meditatie is de meditatie die – op dit moment, in deze fase van je leven – werkt voor jou!

“Meditation Station” spreekt van 108 types van meditatie. Dit is misschien overdreven; veel meditaties zijn hetzelfde met een andere benaming. Toch zijn er heel wat meditatietechnieken en is het soms moeilijk na te gaan welke techniek het meest geschikt is voor jou.

Onderzoekers van de San Francisco State University kwamen tot de vaststelling dat niet iedereen dezelfde meditatie aangenaam vindt. “Wanneer men een bepaalde techniek aanleert, die op dat moment populair is of aangeraden werd, beschouwt men dit vaak als de beste,” wist onderzoeker Adam Burke bij de publicatie van de resultaten te zeggen. “Het is juist hetzelfde als zeggen dat een blauwe jurk of jas mooi is, omdat het toevallig de modekleur van het moment is.”

In een recente studie, gepubliceerd in EXPLORE werd aan 247 personen (tussen 20 en 56 jaar) 4 soorten meditatie aangeleerd: Qigong Visualisatie, Mantra, Zen en Mindfulness. Geen van de deelnemers had ervaring. Op het einde van de 6 weken studie bleken Mantra en Mindfulness populair te zijn bij 31 percent van de deelnemers. 22 percent prefereerde Zen en 14,8 percent vond Qigong het meest geschikt.  Uit het onderzoek bleek echter dat de voorkeur leeftijdsgebonden was. De jongere deelnemers prefereerden Mindfulness; ouderen kozen voor Zen. De onderzoekers concludeerden dat de voorkeur meditaties ook te maken hadden met de cognitieve stijl, zoals een voorkeur voor analytisch of intuïtief denken.

Een andere studie, verricht door de University of Oregon bracht aan het licht dat meditatie niet enkel rustgevend was, maar ook fysiek veranderingen aanbracht in het brein, op een positieve manier. Bovendien werd de aandacht versterkt, het bewustzijn en de emoties geregeld.

Wil je weten welke meditatie het best bij je past? Neem deel aan onze wekelijkse begeleide meditatiesessies; dit is een traject waarbij iedere sessie nieuwe technieken worden bekeken of verder gewerkt wordt op reeds uitgevoerde meditaties. Geen paniek, ook in het laatste geval, is het mogelijk om op elk moment in te stappen.

Welkom op onze sessies!