MEDITATIES

Op wekelijkse basis worden meditatielessen georganiseerd en deze lessen zijn nooit dezelfde; ze vormen een traject en je bevindt je als het ware in een golf die je emotionele staat gaandeweg beter in balans brengt.  Meditatie vermindert stress en leert ons inzien wat belangrijk is in het leven. Onze geest wordt getraind om anders te werken dan het doorgaans werkt. Onze geest maakt zich voortdurend zorgen, hetzij bewust, hetzij onbewust. Tijdens meditatie, worden deze zorgen geëlimineerd en leert onze geest zich focussen.

Meditatie produceert endorfines, die het ademhalingsstelsel verbeteren, bloeddruk helpen normaliseren en emotionele problemen vermindert (zoals bijvoorbeeld paniekaanvallen).

Het traject bevat een overzicht van verschillende meditaties: Transcendente meditatie, Stiltemeditatie, Dynamische meditatie, visualisatie, enzovoort. Op die manier merk je na verloop van tijd welk type meditatie je het meest ligt. Meditatie is de staat van simpelweg zijn. Een pure ervaring zonder tussenkomst van lichaam of geest.

Wij organiseren wekelijkse sessies op:

donderdagavond: 19.00 uur tot 20.30 uur

Je kan op ieder moment deelnemen, geen voorkennis vereist.

Een meditatiesessie vereist een beperkte groep, daarom graag bevestiging vooraf.

There is no greater ecstacy than to know who you are!

Osho

IK HEB LICHAMELIJKE PROBLEMEN; MOET IK IN LOTUS-HOUDING ZITTEN?

Een lotus-houding is niet strikt noodzakelijk. Je kan ook mediteren, bijvoorbeeld al zittend op een stoel.

WAT IS MEDITATIE?

Meditatie bestaat reeds lange tijd. Meditatie draagt bij tot:

Een hoger niveau van bewustzijn

Meer creativiteit en oplossingsgerichte aanpak

Verbeterd geheugen

Verbeterd emotioneel leven en welzijn

Verbeterde slaap

Betere interacties met mensen (partners, collega’s, vrienden)

Algemeen lichamelijk functioneren (vitaliteit, gezondheid)

Vermindering van stress en onrust (wetenschappelijk bewezen)

Verbeterd immuunsysteem

Anti- aging

Depressie en burn-out

Vermindering van PTSD

… en veel meer …

IK KEN HELEMAAL NIETS VAN MEDITATIE, KAN IK DIT WEL?

Dit is geen probleem. Onze workshops staan zowel open voor beginners, als voor gevorderden. Je kan op elk moment deelnemen in het traject. Je wordt opgevangen en krijgt de aandacht die je op dat moment nodig hebt. Het enige wat je nodig hebt is je lichaam, je geest en stukje nieuwsgierigheid naar de wonderlijke tocht die je zal maken.

KAN IK MEDITATIE ZELF AANLEREN?

Tot een bepaald niveau kan je meditatie zelf aanleren maar het is heel belangrijk dat je een betrouwbare en geloofwaardige bron hebt die meteen kan antwoorden op vragen en bedenkingen. Tijdens de meditatie kunnen er allerlei dingen gebeuren (trillingen, tintelingen, zweten, …). Op dat moment is internet geen goede bron.

Ik ben geen “guru”. Beschouw mij als een supporter aan de zijlijn.

HEEFT MEDITATIE TE MAKEN MET EEN GELOOFSOVERTUIGING?

Meditatie is een werkmiddel, een wetenschap, in sommige culturen een kunst. Je hoeft niet in een religie te geloven om succesvol te mediteren. De ervaring bij het mediteren is persoonlijk en experimenteel. Je moet zelf ervaren wat meditatie voor je betekent, los van een religie.

IS MEDITATIE MOEILIJK?

Algemeen beschouwd is het moeilijkste aan meditatie af te raken van vervelende, dwangmatige gedachten. Ik leer jou technieken aan die je hierbij gaan helpen. Bovendien luister je tijdens de sessies naar de gepaste muziek. Gaandeweg zal je merken dat het steeds makkelijker wordt om in meditatie te gaan.

WAT ALS IK TIJDENS DE MEDITATIE WIL STOPPEN?

Meditatie is geen hypnose. Je blijft bewust en volledig handelingsbekwaam. Als je om één of andere reden wil stoppen, tijdens een sessie, kan dit. Hou dan wel rekening met de overige deelnemers.

KUNNEN WE OOK MEDITATIE VOLGEN MET DE LEDEN VAN MIJN VERENIGING?

Dit is zeker mogelijk. Ik organiseer wekelijks een vaste sessie die voor iedereen open staat. Op vraag kan ik echter ook sessies organiseren voor je vereniging, eventueel op de locatie van je vereniging.

KUNNEN KINDEREN OF JONGVOLWASSENEN MEDITEREN?

Om eerlijk te zijn, het meest geschikte meditatie- publiek zijn kinderen en jongvolwassenen. Zij zijn minder geconditioneerd en kunnen problemen makkelijker verplaatsen om te relaxeren. Daarom gaan ze makkelijker in meditatie.

In het verleden werden dynamische meditatie-sessies gegeven in moeilijke omstandigheden (jeugdinstelling) met een zichtbaar mooi resultaat, zowel voor de jeugdige bewoners als voor de begeleiders.

WAT KOSTEN DE MEDITATIESESSIES?

De meditatie kost per sessie € 10.

Nogmaals, het is zeer nuttig dat je het volledige traject volgt en in contact komt met de verschillende vormen van meditatie, zodat je zelf kan inschatten welke techniek het best bij jou werkt.

Waar kan meditatie bij helpen?

  • Hogere staat van bewustzijn
  • Gevoel van geluk/ welzijn
  • Verbeterd immuunsysteem
  • Verlaging bloeddruk
  • Andere